Marketing, kreativnost i inovacija možda tri najvažnija segmenta u poslovanju i napredovanju. Ovo možda jeste tema za nas ali ne ovoliko široko opisana kao u tekstu. Jednostavno smo morali da se osvrnemo na sve ovo zbog procentualnog stanja zloupotrebe samih stavki koje smo naveli. Isto tako i zbog sve češćeg pitanja naših klijenata: Da li sada dobro raditi posao nije sasvim dovoljno?

Marketing, kreativnost i inovacija

Ove tri stavke ne mogu jedna bez druge. Kreativnost se oslanja na inovacijiu, merketing se oslanja na koncept i predviđanje same inovacije. Ako neko nešto može da zamisli, može i da napravi. Ako je to napravljeno barem kao skica ili prototip sigurno ima kupca ili korisnika. Međutim…

marketing

Kreativna industrija se ponosi inovacijama, ali je i dalje zaglavljena u istim starim sistemskim petljama. Ono što je potrebno jeste da se usredsredimo na kreativni princip.

Pre korona virusa mi smo imali situaciju da smo više od 70% marketing akcija shvatali olako. Marketing se sveo na vizual koji traje više od 10 godina. Činilo se kao da smo ostali bez ideja, nije bilo te kreativnosti da podstakne inovaciju koja daje impuls marketingu. I u doba digitala mi smo imali analogni prijem marketniga. Čudno zar ne? Onda se desila korona…

Promena poslovanja

Toliko se toga promenilo od naleta „pandemije“. Život je prekinut, izgubljen i rekonfigurisan. Hteli mi to ili ne, svet nije isti. Nismo mi isti. Mnogi od nas su iscrpljeni u potrazi za promenom. Žudimo za novim tipom života, onim koji je namerniji i impresivniji, sa dubljom vezom među ljudima, mestima i stvarima koje volimo. U isto vreme, neki od nas jednostavno očajnički žele sigurnost, podršku i stabilnost. Ono što nas spaja je to što ne možemo da se vratimo na ono što je bilo, ali je dalji put još uvek nejasan.

Kreativna industrija se ponosi inovacijama. Ona tvrdi da je doprinela povezivanju sa ljudima i dobrim idejama Ali budimo iskreni prema sebi, koliko od toga hrani zver umesto da gradi budućnost kakvu zapravo želimo?

S vremena na vreme, videli smo brendove kako unovčavaju marginalizovane zajednice i pokrete za socijalnu pravdu. Ti brendovi su glumili podršku da bi dobili lični porfit. Retko je neko imao nameru koja zaista podržava neku zajednicu ili pokret. 

Verovali ili ne emocija u reklami se oseti. Emocije su ono na šta određene reklame ciljaju ali ako imamo prikrivene namere takav marketing ne donosi puno. Ovaj tip marketinga brzo uvene, nešto poput muzičkog letnjeg hita. Možda smo mi svi navikli na instant ali brendovi se ne grade na instant dobitku i kupovini. Brend je imidž, brend je ultimativni stav koji nosi stil.

Ikonografija jednog vremena je slika koja poprima umetnički izraz. Zar smo mi postali instant uživaoci, zar je naša slika plastika za reciklažu? Da li se tu krije odgovor na ono pitanje sa početka: Da li sada dobro raditi posao nije sasvim dovoljno?

 

Nije dovoljno na našu žalost. Mnogo smo se navikli na copy i paste industriju. Više toga nema, većina traži svežinu, doživljaj i ohrabrenje.

Inovacija kao pojam

 

Industrija je i dalje vezana za sisteme i pripovedanje priča sa malo ili nimalo odgovornosti za ljude ili planetu. Beskonačno se priča o inovacijama, ali da li to neko radi? Osećamo se zaglavljeni u šablonu držanja istih hijerarhija, metodologija i, što je najopasnije, istih vrednosti. Ne možemo biti na istom stadijumju industrijskog razvitka ako je tehnologija napredovala.

Ne možemo imati isti pristup poslu ako smo za deset godina napredovali više nego u predhodnih sto godina. I naravno ovo vreme je probudilo neke nove generacije, te generacije ne razumeju zastarele principe koji tavore u nekom biro/ magacinu. Nove generacije, a i ljudi koji žele napredak žele spoj tradicije i noviteta. To je upravo ono što se traži ali sve vreme marketing nudi lažnu sliku i pokušava da nas ubedi u suprotno.

Pa, gde nas ovo ostavlja? Kako možemo početi da shvatamo da svi igramo aktivnu ulogu u određivanju onoga što sledi? Ako želimo da izgradimo nove sisteme, zdraviju industriju i bolji svet – dobro raditi nije dovoljno.

Moramo da koristimo alate, talenat i resurse koji su nam na raspolaganju da započnemo onu vrstu akcije koja nije blistava, viralna i PR-sposobna. Moramo da usredsredimo negu kao kreativni princip. Prva akcija ne zahteva blještavost poput Vegasa, prva akcija podrazumeva čišćenje i iskorenjivanje korova.

Akcija i rešenje

Graditi sisteme vrednosti koji govore umesto nas samih, odbacujući cinizam i beznađe i doprinoseći novoj eri brige koja podstiče zajednicu, akciju i nadu. Moramo naterati svoj sistem da uradi nešto za šta nije dizajniran – da se brine.

Ako nas pitate zašto marketing ne funkcioniše, možda vam odgovorimo na isti način. Isto tako ako nas pitate šta predlažemo, možda kažemo da unesete u dizajn malo inovativne svežine.

Zapitajte se: Kada ste zadnji put svoj rad, posao ili projekt posmatrali iz ugla onog ko treba da ga koristi ili kupi? Možda je ta činjenica dovela do razdvajanja, fali nam ono između,… A to je činjenica da ipak u svemu trebamo dodati ljudske vrline.

Tags: